Ålands curlingklubbs historia

Ålands Curlingklubb bildades den 21 augusti 2008 och har sedan säsongen 2008/2009 spelat i det svenska seriesystemets division 4 i Mälardalen. Våren 2014 tog man steget upp till division 3 efter att slutat tvåa i serien och segrat i en särspelsmatch mot ett lag från Amatörföreningen CK. Under säsongen 2013/2014 ställde klubben även ett division 5-lag på benen i det svenska seriesystemet. Ålands curlingklubb är medlem i Finlands curlingförbund sedan 2011 och har deltagit i FM för mixedlag två gånger, 2011 och 2014 med en tionde och en elfte plats som facit. Åländska mästerskap har spelats sedan 2009 i Danderyds curlinghall i Sverige. 2014 spelades den första ÅM-turneringen på hemmaplan med åtta deltagade lag. Klubbens representationslag har deltagit i ett flertal internationella turneringar i Sverige samt i Slovakien, Tjeckien, Estland och Schweiz.

Verksamheten har tidigare i huvudsak bedrivits i curlinghallar i Stockholmsområdet och Uppsala men klubben har även haft tillgång till två provisoriska curlingbon i ishallen Islandia i Mariehamn där man har anordnat prova-på-tillfällen för företag, skolor och andra grupper mellan 2010-2013. Klubben har i stort sett drivits av representationslaget i väntan på att det nya curlingcentret ska stå klart. 

I och med att Vianor Curlingcenter öppnade hösten 2013 flyttade klubben sin verksamhet till den nybyggda hallen i Eckerö. Ålands curlingklubb är en flitig hyresgäst i hallen med sina tio timmar i veckan och erbjuder träningstider för både juniorer och seniorer på egna klubbkvällar. Ålands curlingklubb är medlem i Ålands Idrott sedan 2013. Den 28 mars 2014 noterade klubben sin 38:e medlem vilket betydde att Ålands curlingklubb därmed är den den tredje största klubben i Finland efter Hyvinge curlingklubb och Joensuu curlingklubb.